Brezžične tehnologije prinašajo različne možnosti uporabe

Deli

Za podjetja, ki želijo ostati konkurenčna in hkrati znižati operativne stroške, brezžične tehnologije postajajo ključne

Ko se odločamo o primerni brezžični tehnologiji za industrijsko okolje, se moramo zavedati, da je na trgu na voljo široka paleta teh tehnologij. Vsaka med njimi prinaša specifične prednosti, ki jih podjetja lahko izkoristijo pri zadovoljitvi različnih poslovnih potreb.

Tako poudarja Žan Črnivec, sistemski inženir v družbi Cisco Systems. In dodaja, da so bile brezžične tehnologije v mnogih industrijskih okoljih v preteklosti omejene na povezljivost IT-naprav in manj kritične aplikacije, danes pa so toliko napredovale, da ponujajo različne možnosti uporabe.

»Denimo sledenje in upravljanje sredstev podjetja ter uporabo procesnih senzorjev, uporabo avtomatsko vodenih vozil (AGV) in mobilne opreme, z njimi se izognemo dragim vložkom v komunikacijske vode in pogostemu preurejanju tovarniških okolij. Z zbiranjem podatkov lahko izboljšamo poslovno odločanje, povečamo varnost delavcev in smo korak pred težavami v dobavni verigi. Povečamo lahko fleksibilnost, uvajamo sodobne metodologije ter izboljšamo učinkovitost in produktivnost,« je naštel.

Prednost je tudi hitrejša vpeljava

Ker je vpeljava brezžičnih tehnologij bistveno hitrejša v primerjavi z žičnimi, pridobimo tudi pri času, je opozoril.

»Ta razvoj odpira vrata številnim izboljšavam v industrijskem okolju, ki ne le optimizirajo zdajšnje procese, ampak tudi omogočajo razvoj novih oblik dela in inovacij. Brezžične tehnologije postajajo ključne za podjetja, ki želijo ostati konkurenčna in hkrati znižati operativne stroške.«

Žan Črnivec bo različen spekter brezžičnih tehnologij, povezanih z industrijo 4.0, osvetlil na 1. konferenci Pametna industrija 21. maja v Kongresnem centru Celje.

Preberite celoten članek